Wij heten je van harte welkom. Dringende vragen of bijstand nodig? Bel 09 335 55 55.
Wijziging procedure voor inschrijving motor- of bromfiets bij verkoop

Motorfietskeuring

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft de procedure voor de herinschrijving van reeds in België ingeschreven tweedehandsvoertuigen van categorie “L” en M2 gewijzigd vanaf 20/03/2023.

Voortaan moeten de verkopers naar één van de 21 bpost-kantoren gaan die de gegevens van hun voertuigen zullen controleren. Dankzij deze nieuwe procedure voor de verkoper zal de verzekeraar van de koper de herinschrijving volledig online kunnen uitvoeren via de WebDIV-toepassing.

Welke voertuigen?

Voertuigen van categorie L of aard M2 (vak ”J.1” van het kentekenbewijs)

  • ≤ 125 cm³ indien benzine-, diesel- of andere verbrandingsmotor,
  • ≤ 11 kW of snelheid ≤ 45 km/u indien elektrische of hybride motor.

Deze procedure geldt niet voor ingevoerde voertuigen van deze categorieën, voertuigen waarvan het oude kentekenbewijs dateert van vóór 18/07/2002 en voertuigen met een gepersonaliseerde kentekenplaat.

Voor de verkoper: nieuwe procedure in 3 eenvoudige stappen

  1. Ga naar éen van de 21 gespecialiseerde bpostkantoren met uw CIM of een attest van buitenbezitstelling van de Politie.
  2. De medewerker van bpost controleert de gegevens van het voertuig, overhandigt u een aanvraagformulier tot inschrijving met alle technische gegevens van het voertuig en het ongeldig verklaarde inschrijvingsbewijs of Politieattest.
  3. Je betaalt 12 euro aan bpost.

Wanneer u uw voertuig verkoopt, geeft u het aanvraagformulier en het geannuleerde document aan de koper.

Voor de koper: de herinschrijving gebeurt volledig online via de WebDIV-toepassing.

De koper van het tweedehandsvoertuig profiteert van de voordelen van deze nieuwe procedure. Tot nu toe moest de koper zich persoonlijk met de voertuigdocumenten naar een DIV-loket begeven of de aanvraag per post versturen. Dit zal niet langer nodig zijn. De koper kan nu de aanvraag invullen en doorgeven aan zijn verzekeraar, die de inschrijving via WebDIV afhandelt.